Rókus Ákos interjúja Dér Henivel

Dér Heni a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán levelező tagozatosként politológiát hallgat. Az egyetem melletti kávézóban jó hangulatú beszélgetés keretein belül mesélt korábbi tanulmányairól, terveiről, valamint arról, miért vonzzák a politikai tanulmányok, és hogyan tudja összeegyeztetni a sokrétű érdeklődési kör által generált feladatokat.

 

„Itt a politológián az tetszik, hogy nem csak elméleti dolgokat tanulok meg, hanem meglehetősen gyakorlatias is a képzés. Naprakészen meg tudunk vitatni dolgokat, el tudjuk mondani a véleményünket.”

 

• Te a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanulsz politológiát levelezős hallgatóként. Miért éppen ezt a szakot választottad és miért Pécset?
• Ha elárulom a valódi választ, egyrészt senki nem fogja elhinni, másrészt mindenki nevetni fog. Nekem már van egy diplomám, amit a Corvinuson szereztem, mégis úgy voltam vele, hogy kommunikáció-médiatudomány szakon diplomát szerezni egy olyan közegben, amit egyébként is ismerek és művelek nap mint nap, az csak visszacsatolásként szolgál. Emellett már tudom, hogy amikor beszélek, akkor tudatosan beszélek, ok-okozattal pakolom össze a dolgokat. De aki kicsit is ismer, az tudja, hogy ennél sokkal sokoldalúbbnak érzem magam, és nagyon sok minden érdekel. Ezért úgy döntöttem, hogy egy olyan témát fogok találni magamnak, ami egyrészt abszolút módon érdekel, másrészt hiteles is tudok lenni benne. Ugye én vajdasági magyar vagyok, és nyolc éve élek már itt, de volt bennem egy pici lelkiismeret-furdalás, hogy otthagytam a hazám. Ezt lehet kezelni, erre vannak nagyon jó orvosok (nevet), de ez úgy csapódik le bennem, hogy mindenképp olyanfajta hivatást szeretnék választani az éneklés mellett, amivel el tudom tüntetni a határvonalakat, és össze tudom kötni az embereket, és a határon túli magyarok érdekeit tudom globálisan képviselni. Nekem ez az álmom, és ezen fogok dolgozni.
• Ez jó elhatározás, nekem is vannak határon túli ismerőseim, éppen a Vajdaságból, Zentáról.
• Igen? Akkor ők jó fejek!
• Kifejezetten azok! Viszont neked levelezősként mennyi lehetőséged van megismerni itteni jó fej embereket? Kik azok a személyek, akik nagy hatást tettek rád a Karon, milyen élményeket szereztél itt?
• Szinte az összes tanáromat idesorolhatnám, illetve az évfolyamtársaimat, akik közel sem velem egykorúak. Ugyebár az átlagos életkor a levelező tagozaton egy kicsit csúszik felfele, és ez azért jó, mert rengeteg tapasztalatot meg tudunk osztani, legfőképpen én tanulok a társaimtól. Emellett mindenki más területről érkezett, mindenkinek van már munkája és egy komolyan kitaposott életutat jár, és ezért nagyon sok tudást tudunk cserélni. Kifejezetten összetartó az évfolyam, ennek nagyon örülök, és ez az összetartás abban csapódik le, hogy tényleg próbálunk mindenben segíteni egymásnak: tananyagban, vélemény- és eszmecserében egyaránt. Érdekli a társakat, hogy ki, min dolgozik, mit ír a másik, nem azt lehet érezni, hogy kötelezően megcsináljuk a dolgokat, hanem valóban azt látom rajtuk, hogy érdekli őket a téma, és ez iszonyatosan tetszik. És Pécset azért választottam, mert messze földön híres az oktatás színvonala és az élmezőnybe tartozik, de ami még fontosabb: amikor a zenekarral körbejárjuk az országot, mindig akkor éreztem a legjobban magam a turnébuszban, amikor a 6-os főúton haladtunk Baranya megyébe. Itt annyira szép a táj, és annyira magával ragadott, hogy bevallom, ez is egy szempont volt. És közeledni az otthon felé mindig jó érzés, vidéki lányként mindig magával ragadott a táj és a természet.
• Ezért segítesz népszerűsíteni a Zöld Campus mozgalmat?
• Igen, Európai Uniós pályázattal indított az egyetem egy természetvédelmi programot, és ennek lettem az arca. Iszonyatosan nagy környezetvédő vagyok – legalábbis próbálok az lenni, és fontosnak tartom, hogy már a nevelésbe belevigyük azokat a szempontokat, amelyekkel a későbbiekben meg tudjuk óvni nagyobb problémától a Földünket. Igazából nem is a Földet kell megóvni, hanem az emberiséget, mert a bolygó mindent túl fog élni, akár bennünket is, csak szebb azt mondani, hogy mi védjük meg a bolygót. Tehát mi is elkezdtünk aktívan dolgozni, és bízom benne, hogy sikerül felhívni a hallgatók figyelmét ennek fontosságára.
• Bízzunk benne, mert beláthatjuk, hogy a Bölcsész Kar gyakorlatilag ontja magából a papírterméket, és örömteli, hogy sokan már újrahasznosított papírra nyomtatnak.
• Ez így van, én is szóbeli vizsgákon meg szoktam fordítani a tételpapírt, hátha a témámba vágó részlet van a hátoldalán, de eddig még nem jártam sikerrel (nevet). Mindenesetre otthon én is felhasználom a papír mindkét oldalát nyomtatásra, megpróbálom minél kisebb mértékben terhelni a környezetet. Tehát ilyen apró dolgokra kell gondolni. Nem az történik, hogy elmegyünk, és Superman-ruhában mentjük a földet, hanem elég, ha kihúzzuk a konnektorból a telefontöltőt és a TV-t, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, többet „cangázunk.” Számomra fontos, hogy olyan események mellett tudjak kiállni, amelyekkel maximálisan egyet tudok érteni, és külön öröm, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve csináljuk együtt ezt a dolgot.
• És akkor ez a személyes kötöttség érvényesül a politológia, sőt a kommunikáció és médiaelméleti tanulmányaidban is. Melyek azok az értékek, képességek, amelyek azt segítik elő, hogy hatékonyan tudd képviselni a határon túli magyarokat, és a Bölcsész Karon sajátítottad el őket?
• Itt a politológián az tetszik, hogy nem csak elméleti dolgokat tanulok meg, hanem meglehetősen gyakorlatias is a képzés. Naprakészen meg tudunk vitatni dolgokat, el tudjuk mondani a véleményünket. Abszolút interaktívak az órák, és ez nagyon tetszik, mert nagyon sok egyetemen lerakják az alapokat, de onnantól kezdve, hogy kikerül a hallgató, és munkát keres magának, akkor szembesül azzal, hogy teljesen más a gyakorlatban az, amit csinálnia kell, és onnantól kezdve újra kell tanulnia az egész folyamatot ahhoz, hogy a gyakorlatban is alkalmazhassa tudását. Sokszor nekem is hiányzott a gyakorlat, de itt megkaptam. Mindemellett nekem dupla annyit kellett tanulnom, mert a Vajdaságban nagyon kevés magyar történelmet tanultunk, így elég nagy volt a lemaradásom, és sokat kellett tennem azért, hogy bepótoljam ezeket a hiányosságokat, és megérthessem azokat az összefüggéseket, amelyek nélkül nem tudnék sikeresen vizsgázni. Például sokat foglalkoztam azzal, hogy megértsem a szocialista korszak Magyarországának és Jugoszláviájának különbségeit, és ez az egyetem javára is írható, ugyanis ha sikerül felkelteni a hallgató figyelmét valamivel, akkor azzal foglalkozni is fog. Ha valami érdekel, és szereted csinálni, akkor az nem lesz nehéz, és én nagyon örülök annak, hogy itt megszerettetik a diákokkal a tananyagot.
• Hogy érzed, ezen kívül miben változott mentalitásod, világnézeted, életfelfogásod a felsőoktatásban eltöltött éveid során?
• Sok mindent másképp látok. Rájöttem, hogy a média és a politika világában hasonló törvények uralkodnak, és nehéz helytállni, de minden közül a legfontosabb, hogy ember tudj maradni. Emellett ha jól tudod rendszerezni a tudásodat, akkor kialakul egy olyan identitásod, egy olyan nézőpontod, véleményed, amivel sokkal könnyebb dolgozni. Bennem megerősödött az, hogy konkrét véleményem van 1-1 dologról, inkább megosztó személy vagyok, mintsem szürke egér, aki beolvad a közegbe. Aki nem tudja jó helyre pakolni az információkat, nem tudja kialakítani saját szemszögét, semleges marad. Itt Pécsett tudatosult nálam az, hogy mit is, hogyan is szeretnék tenni a vajdasági magyarokért, és ebben a tanárok is támogatnak, ami nagyon sokat jelent.
• Hogy érzed, hogyan lehet érvényesülni egy bölcsész diplomával?
• Nagyon nehéz. De nemcsak bölcsész diplomával, hanem bármilyen diplomával, ugyanis onnantól, hogy te betoppansz valahova, már nem az számít, hogy milyen a végzettséged, hanem hogy milyen gyakorlati tudással rendelkezel. Ez egy patthelyzet, mivel olyan oktatási rendszert kellene kiépíteni, amely lényegesen nagyobb hangsúlyt fektet a gyakorlatiasabb képzésformákra. Ma az a helyzet, hogy bekopogtatsz valahova a diplomáddal, ahova nem vesznek fel, mert nincs 2-3 év gyakorlatod. Tovább mész, és mindenhol ezt mondják. Így rettenetesen nehéz. Emiatt fontos, hogy több lábon állj, én például azért tanulok, mert bármelyik pillanatban elmehet a hangod, bármikor jöhet egy fiatalabb, jobb, trendibb énekes, aki lesöpör. Ezért tanítok is, és megkérdezem a tanítványaimtól, hogy te mi akarsz lenni: ismert médiaszemélyiség vagy énekesnő? Mert ez két teljesen más dolog, és ha lehet, akkor az ember legyen inkább énekesnő. Globalizálódó világban élünk, folyamatosan változik minden, ugyanígy nekünk is változni kell, napra késznek lenni, pörögni minden téren. Ezért is gondolom azt, hogy fontos több dologhoz érteni. Én nem fogom abbahagyni az éneklést, de előfordulhat az, hogy nem tudok belőle megélni, és ha még van olyan téma, ami érdekel is, úgy gondolom, hülyébbek nem leszünk 2-3 diplomával, és nem feltétlenül kell üresfejűnek lenni ahhoz, hogy kiálljunk a színpadra és énekeljünk valamit.
• Szóval mit ajánlanál egy mai felvételizőnek?
• Aki mondjuk politikus szeretne lenni és nem tudja, hogyan kezdje el a pályát, annak mindenképp a Bölcsész Kart ajánlom, mert ad egy olyan tág tudáskört, amellyel még mindig el tudja dönteni, hogy mit szeretne. Aki viszont nem akar politikus lenni, hanem elemezni és mélyen belelátni, annak is ajánlom ezt a szakot, mert kiváló elemző lehet. Alapos, jó tudást sajátíthat el, és levelezősként is azt kell, hogy mondjam: jó itt a csapat. Gimnazistaként mindig azt hittem, hogy azok a legszebb éveim, de a földrajz tanárnőm folyton azt mondogatta: majd az egyetemi évek! És tényleg, a gólyabuli után egyből éreztem, hogy eddig nem tudtam semmit. Nagyon jó kollektív társaság jött létre, egy nagyon jó szocializációs tér, ami kiváló támasz és bázis, hogy körvonalazódjon a jövőképünk. Ezért ajánlanám mindenkinek, és tanuljunk, mert azzal hátrányba nem fogunk kerülni. Ha mégis úgy lenne, megígérem, hogy bátran kiállok ez ellen a médiában!
• Még a végén szavadon foglak! Mit gondolsz, hogyan érvényesíthetők a bölcsészettudományok által közvetített szemléletek az élet különböző területein?
• Én alapvetően kísérletező típus vagyok, és ha megégettem magam, akkor abból tanultam, de úgy gondolom, hogy bármely területre igaz az, hogy a tudást, az alapokat a suli adja meg, a többi csak hozzápakolódik, és ennek hatására jó ember lesz belőled.
• Adja magát a kérdés: hogyan tudod összhangba hozni énekesi karriered és politikai tanulmányaidat, célkitűzéseidet?
• Elképzelhető, hogy nem fogok világ életemben „Barbie-t” énekelni, és a határon túliak sorsát amúgy is a szívemen viselem. Emellett a tanítás nagyon-nagyon vonz. És érdekes, hogy ezek összekapcsolódnak, és tudom kamatoztatni tudásomat a tanítás során: éneket tanítok a 14-18 éves korosztályú diákjaimnak, ami az identitásfejlődés egyik legmarkánsabb szakasza. Nagyon kritikusak, és fontos, hogy ne legyél az a kioktató jellegű tanár, de ne is legyél túl laza barát, el kell találni a határvonalat, és hitelesnek kell lenni. A saját élményeimet megosztom velük, ok-okozattal sok mindent el lehet érni, és ha racionális tudsz maradni, és érvekkel meg tudod őket győzni, akkor nyert ügyed van. Emellett nagyon jó érzés látni, hogy ki tudsz hozni belőlük olyan dolgokat, amelyek mindenképpen a javukra fognak válni. Ezért azt gondolom, a tanítás nagyon fontos lesz a jövőben. Másrészről én mindig úttörő típus voltam, ez zenei pályafutásomat is meghatározta, és jól érvényesülhet a politika területén is.

Tipp

Szervezd meg az évfolyamod osztálytalálkozóját! Hívd meg őket az oldalra, alapítsatok egy csoportot, ahol meg tudjátok beszélni a részleteket, majd foglaljatok termet és időpontot a Találkozók fül alatt.

Csoportok

Tablóképek

Nincs az Ön évfolyamában más regisztrált felhasználó.

Üzenőfal

  • Szalai Attila: Magyar-történelem szakon végeztem 1984-ben.Hihetetlen, hogy szinte senki nincs, aki abban ...
  • Szalai Attila: Mindenkit üdvözlök, akik 1984-ben, vagy akörül végeztek.
  • Banyai Krisztina: Én senkit nem találok itt... Neha kapok egy üzenetet hogy ...

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.