Vissza a hírekhez

Az elmúlt év díjazottjai

2011. május 16.

I. Akadémiai díj karunk professzorának, László Jánosnak

 

Nagy megtiszteltetés a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar számára, hogy a magyar tudományos élet egyik kiemelkedő elismerését vehette át Professzor László János, a Pszichológia Intézet egyetemi tanára.

Az Akadémiai díjat 1960-ban alapították, és az MTA Elnöksége adományozza évente 10-12 személynek vagy tudományos csoportnak "az utolsó öt évben elért és már értékelhető tudományos visszhangot kiváltó, konkrét egyéni vagy kollektív kutatási eredmény, szakkönyv" elsimeréseként. A díjat az Akadémia elnöke adja át a májusi közgyűlésen. A kitüntetéssel díszoklevél, érem és pénzjutalom jár. Az érem Csikszentmihályi Róbert művész alkotása.

 

 

Forrás: www.mta.hu

 

II. Spanyol Királyi kitüntetés dr. Harsányi Iván részére


Dr. Harsányi Iván 1962 óta foglalkozik a spanyol történelem kutatásával, azon belül is a spanyol-magyar diplomácia kapcsolatok feltárásával. Ezen belül is kiemelkedik életművéből, hogy felkutatta és publikálta Madridban, a külügyminisztérium levéltárában a budapesti spanyol követség vezetését 1944 őszén és telén ellátó Ángel Sanz Briz ügyvivő nagyszabású mentőakcióját a veszélyeztetett budapesti zsidók védelmében.  Ennek a kutatásnak a kiemelkedő jelentőségéért terjesztette fel a spanyol külügyminisztérium a professzor úr kitüntetését jóváhagyásra I. János Károly spanyol királyhoz. Enrique Pastor de Gana, budapesti spanyol nagykövet 2010. május 19-én ebédet, majd fogadást rendezett, ahol átadták Harsányi Ivánnak a megtisztelő kitüntetést, az "Encomienda Mérito Civil"-t, vagyis a Polgári Érdemrend Középkeresztjét. A nagykövet úr méltatása szerint a professzor úr a spanyol történelemre vonatkozó ismeretek hatékony magyarországi (és részben spanyolországi) terjesztéséért vehette át az érdemrendet.

III. Pécs Város Díszpolgára lett Dr. Andrásfalvy Bertalan

 

2010. szeptemberében karunk professor emeritusát, dr. Andrásfalvy Bertalant, a Néprajz-Kulturális Antropoliógia Tanszék oktatóját érte a megtiszteltetés, és Pécs Város Díszpolgárának járó kitüntetést vehette át.

A kép forrása: www.pecsma.hu

 

IV. A tudós, a tudományszervező és a tudományterjesztő – a 80 éves Dr. Ormos Mária köszöntése


2010. október 1-én lett 80 éves Dr. Ormos Mária Széchenyi-díjas történész, a tiszteletére szervezett köszöntő konferencián több százan jelentek meg, ezzel is elismerve és jelezve a professzorasszony és munkássága iránti nagyrabecsülést. Az ünnepeltet köszöntötte többek között dr. Bódis József, a PTE rektora, dr. Orosz István, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, dr. Szolcsányi János, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottságának (MTA PAB) elnöke, dr. Fischer Ferenc, a PTE BTK dékánja. Az emelkedett, néhol viccelődő hangulatú köszöntők mind a professzorasszony munkásságát, oktatási és tudományos tevékenységét, illetve rektori érdemeit emelték ki - egy-egy latin vagy spanyol idézettel alátámasztva. 

A professzorasszony átvehette a Pro Universitate Quinqueecclesiensis és a Pro Facultate díjakat, és a Magyar Történelmi Társulat kitüntetését. Ormos Mária is megköszönte a sok kitüntetést és a méltató szavakat, valamint elmondta, hogy alapvetően sok szépet nem tud elgondolni egy 80 éves ember életében, azonban a múltra és a gazdag életre való visszatekintés mindenért kárpótolhatja. A konferencián a professzorasszony munkássága egy-egy szakaszának szakértője tartott tudományos előadást, majd pedig meglepetésként Hanák Gábor dokumentumfilmjének vetítésére került sor, amely egy portréfilm dr. Ormos Máriáról.


V. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetve

Az eddigi hagyományokhoz híven 2010-ben is október 23-a alkalmából adományoztak Magyar Köztársasasági Érdemrend kitüntetéseket. Ez alkalommal karunk dékánja, Prof. dr. Fischer Ferenc, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

 

VI. Innovatív ifjúság díjat nyert az ICWiP


A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség regionális innovációs díját nyerte el 2010-ben az ICWiP - Pécsi Nemzetközi Kultúrhét három szervezője, „innovatív ifjúság" kategóriában. A díjakat 2010. november 3-án, a magyar tudomány napján adták a pécsi városházán. A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség tavaly hirdette meg első alkalommal a díjpályázatot. Hét kategóriában adtak át elismerő oklevelet a régió innovációban élenjáró szervezeteinek és magánszemélyeknek. Az innovatív ifjúság díjat az ICWiP három fiatal szervezője, Böröcz Anita, Antal Zoltán és Radics Péter nyerte el. A zsűri a kultúrhét ifjúsági turisztikai vonzerő növelésére irányuló sikeres tevékenységét, a kulturális és tudományos konferenciai programok innovatív ötvözését jutalmazta a díjjal.

A Tarrósy István által alapított rendezvény története során Közép-Európa és az Alpok-Adria térség egyik legismertebb és legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiváljává vált: a kultúrhét megrendezésében tizennégy éves története alatt mintegy 700 egyetemista fiatal vett részt szervezőként, segítőként, gyakornokként. Az alapító Tarrósy István egyetemi hallgatói külügyesként kezdeményezte a fesztivál és az ezt koordináló nemzetközi hallgatói hálózat megalapítását, és a szervezői gárda nagyrészt a mai napig hallgatókból áll minden évben újabb érdeklődő fiatalokat vonva be a munkába. 2011-ben, szoros együttműködésben a PTE BTK-val, a PTE KTK-val és a PTE ÁJK-val, a tervek szerint nemzetközi tanulmányok nyári egyetemévé válik az ICWiP. Az kultúrhét a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa pillérprogramja, 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Príma-díjat, valamint sikeres pályázatot követően 2008-ban az EU „Kultúrák közötti párbeszéd" elnevezésű európai évének hivatalos programjai közé választották. A rendezvény 2010-ben megnyerte a Nagy Károly Európai Ifjúsági Díj nemzeti fordulóját és a legjobb 25 között képviselte Magyarországot az összeurópai fordulóban.
További információk: www.icwip.hu

 

VII. Virág Benedek díj - pécsi díjazottak

A Professzorok Batthyány Köre Pécsi Csoportja által meghirdetett pályázat eredményhirdetésére 2010. november 5-én került sor. A beérkezett bírálatok egybevetése alapján a következő eredmények születtek:
• Ifjúsági kategória (egyetemi hallgató is): Bódis Hajnalka - Virág Benedek díj
• Felnőtt kategória: Fedeles Tamás - Virág Benedek díj
• Sebe Krisztina - Virág Benedek dicséret
A Virág Benedek díj Bencsik István szobrászművész, a PBK tagjának márványkockára szerelt bronz almája volt.

 

 VIII. Kiss Árpád-díj karunk professzorának


Hagyományosan január 22-én adják át azokat a rangos kitüntetéseket, amelyeket tanárok, nevelők munkájuk elismeréseként vehetnek át. Idén a kitüntetéseket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Szőcs Géza kulturális államtitkár adták át az Iparművészeti Múzeumban.

Nagy örömmel tudatjuk, hogy 2011-ben karunk professzorasszonya, Prof. dr. Forray R. Katalin, a Neveléstudományi Intézet, Romológia és Nevelésszociológia Tanszék vezetője Kiss Árpád-díjat vehetett át. A Kiss Árpád-díj az oktatási miniszter által adományozható egyik szakmai elismerés, amely a pedagógiai újítások kidolgozása, illetve alkalmazása, a magyar neveléstudomány eredményeinek felhasználása és a pedagógia nemzetközi tapasztalatainak adaptációja terén kiemelkedő tevékenységet folytató pedagógusok és neveléstudományi kutatók szakmai munkájának elismeréseként adományozható évente 5 személynek.


Valamennyi díjazottnak ezúton is gratulálunk, és további sikeres és eredményes munkát kívánunk!

 


Forrás: PTE BTK
 

Tipp

Szervezd meg az évfolyamod osztálytalálkozóját! Hívd meg őket az oldalra, alapítsatok egy csoportot, ahol meg tudjátok beszélni a részleteket, majd foglaljatok termet és időpontot a Találkozók fül alatt.

Csoportok

Tablóképek

Üzenőfal

  • Szalai Attila: Magyar-történelem szakon végeztem 1984-ben.Hihetetlen, hogy szinte senki nincs, aki abban ...
  • Szalai Attila: Mindenkit üdvözlök, akik 1984-ben, vagy akörül végeztek.
  • Banyai Krisztina: Én senkit nem találok itt... Neha kapok egy üzenetet hogy ...

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.