Vissza a hírekhez

Kari Alumni Napok 2010.10.13-14.

2010. december 13.

 

A program célja az volt, hogy a karon végzett, azóta sikeres pályát befutó korábbi hallgatók tapasztalatai, élményei révén a jelenlegi hallgatók rálátást nyerhessenek a különböző pályaképekre és jövőbeli karrierlehetőségekre, emellett hogy az öregdiákok összehozása, s a velük történő interakció megújítása révén minél szélesebb kapcsolati tőke kialakulására adódhasson lehetőség.

 


A két napos rendezvény során tematikus blokkokba rendezve került sor a beszélgetésekre. A PTE BTK-ra jellemző heterogén sokszínűség jegyében 5 különböző szekción vehettek részt az érdeklődők. Szerda délelőtt beszélgetés zajlott az Ifjúság úti Aulában a magyar média helyzetéről. A meghívottak között olyan korábbi hallgatóink voltak, mint Máté Krisztina televíziós producer, Bakos Piroska televíziós szerkesztő, a soros EU elnökség szóvivője, illetve Haulis Zoltán producer (a velük készült  rádióinterjú elérhető  itt). A Győrffy Zoltán által moderált beszélgetés során kirajzolódott, hogy milyen út vezethet a bölcsész diplomától a képernyő, illetve a médiapiac felé, ugyanakkor olyan kérdések megvitatására is sor került, hogy miért olyan nagyon alulreprezentált a magaskultúra a médiában, vagy hogyan működik a médiagazdaság valójában. 


A délután folyamán Somos Zoltán és Somos Ákos MTV sportriporterek, valamint Mayer András, a Dunántúli Napló sportrovatának vezetője folytatott beszélgetést, melynek középpontjában a sportriporteri tevékenység, illetve a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság emlékezetes eseményei, történetei álltak. Fél négykor a Szenes klubban Mészáros Péter, cannes-i Aranypálma díjas rendező rövidfilmjei kerültek vetítésre, majd pedig az alkotó részvételével szuggesztív beszélgetés alakult ki a mai magyar filmgyártásról, illetve arról, hogy milyen etikai és pszichológiai felelőssége lehet egy rendezőnek a színészekkel való munka során.

 


A nap zárásaként barátságos labdarúgó mérkőzésen mérhették össze erejüket oktatók, öregdiákok és hallgatók, amelynek végeredményeként mindenki átvehette emlékérmeit.


A második napon két beszélgetés zajlott: a délelőtt folyamán betekintést nyerhettünk abba, hogy dr. Harsányi Iván történészkutató, illetve Bagossy László színházrendező milyen indíttatásból próbálta ki tudását mesék, mesekönyvek írásában. A témakör elmélyítéshez nagyban hozzájárult Agócs Írisz meseillusztrátor jelenléte, aki kifejtette, mire kell odafigyelni, és hogyan lehet sajátos stílust kialakítani e művészeti ágban, valamint a kép és szöveg közötti viszony lehetőségeit is tárgyalta.

 


A délben kezdődő beszélgetés résztvevői a magyarországi kisebbségek helyzetéről, lehetőségeiről, identitásáról értekeztek. Dr. Gerner Zsuzsanna oktatási dékánhelyettes, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Szövetségének elnöke, dr. Gyurok János, a Pécsi Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke és dr. Beck Zoltán, a Romológia és Nevelésszociológia tanszék egyetemi adjunktusa beszélgetésüken a kisebbségi törvénytől elindulva az etnikumok, nemzetiségek oktatásban való reprezentációján keresztül a kettős identitásig vezető gondolatok mentén térképezték fel a tendenciákat.


Az Alumni Napi programok mindenképpen sikeresek voltak: a rendezvény időtartama alatt a meghívott öregdiákok összefutottak korábbi oktatóikkal, csoporttársaikkal, és kötetlen hangulatban eleveníthették fel emlékeiket, mindemellett közel teltházas kerekasztal-beszélgetéseken oszthatták meg gondolataikat az érdeklődő hallgatókkal, oktatókkal, öregdiákokkal.

 

 

 


Forrás: PTE
 

Tipp

Hozz létre egy csoportot, hívd meg minél több barátodat, hogy megtudd ki mire vitte a sokat emlegetett nagybetűs Életben!

Csoportok

Tablóképek

Nincs az Ön évfolyamában más regisztrált felhasználó.

Üzenőfal

  • Szalai Attila: Magyar-történelem szakon végeztem 1984-ben.Hihetetlen, hogy szinte senki nincs, aki abban ...
  • Szalai Attila: Mindenkit üdvözlök, akik 1984-ben, vagy akörül végeztek.
  • Banyai Krisztina: Én senkit nem találok itt... Neha kapok egy üzenetet hogy ...

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.