Vissza a hírekhez

BTK 30/20 ünnepi rendezvénysorozat sajtótájékoztatója

2012. szeptember 24.

 A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara 2012-2013 folyamán többes jubileumot ünnepel. Harminc éve, 1982-ben jött létre a Janus Pannonius Tudományegyetem (JPTE), s ezzel a korábbi Tanárképző Főiskola egyetemi karrá vált, 1983 szeptemberében pedig megindult az egyetemi szintű tanár- és bölcsészképzés. Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben a JPTE Tanárképző Kara két önálló karrá alakult, és létrejött a Bölcsészettudományi Kar.


A kettős jubileum alkalmából megrendezett ünnepi rendezvénysorozat több pilléren nyugszik. A Bölcsész Akadémia című előadássorozat a nagyközönség – köztük a középiskolások és tanáraik – számára kívánja bemutatni a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatások legújabb eredményeit, a Mindentudás Egyetemével rokon formában. A Kar tanszékein zajló konferenciák pedig az érdeklődők számára engednek betekintést az itt folyó sokszínű kutatásokba. A programok harmadik pillérét a kar történetéhez, évfordulóihoz kapcsolódó, az elmúlt évtizedek hagyományait, eredményeit felelevenítő könyvbemutatók, kiállítások adják, amelyek a Bölcsészettudományi Kar mindennapjait láttatják. Végül a jelenlegi és leendő hallgatók számára kiírt pályázatok a bölcsészidentitás kialakítását és megszilárdítását célozzák.


A három szemeszteren keresztül tartó programsorozattal a PTE Bölcsészettudományi Kara újabb bizonyságát kívánja adni annak, hogy a bölcsészet- és társadalomtudományok művelésével, oktatásával fontos szerepet játszik a nemzeti kultúra és identitás ápolásában és fejlesztésében. Ezt támasztják alá a 2012. évi felvételi és pótfelvételi adatai is, melyek szerint a BTK továbbra is a PTE legnagyobb első évfolyamos hallgatói létszámával indul. Így a tavalyi hallgatószámhoz közeli a 2012-ben a BTK-ra felvettek létszáma, ami a képzési formákat összesítve 1190 fő elsős hallgatót jelent, ez a 2011. évi elsős létszámhoz képest 93%-os feltöltést mutat. Ezen belül a költségtérítéses képzésre felvett hallgatók száma jelentősen nőtt, ami arra enged következtetni, hogy bár az államilag finanszírozott bölcsészképzések országos keretszáma csökken, az érdeklődés irántuk továbbra is magas.

Tipp

Nem találsz egyetlen, kedvedre való csoportot sem? Alapíts egy saját klubot, és hívd meg a barátaidat.

Csoportok

Tablóképek

Nincs az Ön évfolyamában más regisztrált felhasználó.

Üzenőfal

  • Szalai Attila: Magyar-történelem szakon végeztem 1984-ben.Hihetetlen, hogy szinte senki nincs, aki abban ...
  • Szalai Attila: Mindenkit üdvözlök, akik 1984-ben, vagy akörül végeztek.
  • Banyai Krisztina: Én senkit nem találok itt... Neha kapok egy üzenetet hogy ...

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.