Vissza a hírekhez

Andrásfalvy Bertalan

2012. január 3.

 Andrásfalvy Bertalan, a PTE BTK Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék professor emeritusa 2011. november 17-én tölti be 80. életévét. A tanszék köszönötte professzor urat a PTE BTK-TTK Vargha Damján Konferenciateremben.

A köszöntők sorát dr. Zeller Gyula rektorhelyettes úr nyitotta, és kiemelte Andrásfalvy tanár úr közéleti, tudományos és oktatási tevékenységének jelentősségét, majd egy kalotaszegi rigmussal köszöntötte az ünnepeltet.

A Bölcsészettudományi Kar nevében dr. Fischer Ferenc tartott ünnepi beszédet, amelyben nem csupán mint dékán, hanem mint az Interdiszciplináris Doktori Iskola vezetője, a Történettudományi Intézet vezetője és mint magánember idézte fel az elmúlt 30 esztendőt. Mint dékán úr kiemelte, a mai alkalom nem csupán 80 éves fordulót jelent: 30 éve annak, hogy megalakult a Janus Pannonius Tudományegyetem, soraiban a a Bölcsészettudományi Kar elődjével, 20 éve annak, hogy megalkult a Néprajz Tanszék a PTE-n, és 10 éve annak, hogy elindult a Néprajz - Kulturális Antropológia doktori program.

Dr. Nagy Zoltán tanszékvezető köszöntőjében az egykori diák perspetívájából emlékezett meg Andrásfalvy tanár úr munkásságáról. Nem csupán egyfajta tudás és szemléletmód közvetítése, illetve a pécsi Néprajz Tanszék megalapítása fűződik tanár úr nevéhez, hanem az a családias, informális és baráti légkör, amely máig jellemzi a tanszéken folyó munkát, kutatásokat, és gyakran egy-egy üveg almaecetben, homoktövis ágacskákban, vagy akár éjszakai pizzázásokban is tetten érhető.

 

Bevett szokás, ünnepi kötetben is megemlékezik a tanszék professzor úr születésnapjáról. Az Együtt élő népek - eltérő értékrendek című kötet azonban nem tanár úrhoz írott szövegek gyűjteménye, hanem Andrásfalvy Bertalan társadalomnéprajzi (eddig kiadatlan) munkáit fogja össze egy, tanár úr pályafutásának eddig kevésbé kiemelt szempontjából. A kötetet Máté Gábor tanársegéd, illetve dr. Mohay Tamás, az ELTE Néprajzi Intézetének vezetője mutatta be.

A köszöntés Csorba Judit és Vargyas Gábor „..hogy hasznára legyek" című portréfilmjének bemutatásával zárult.

A köszöntésen közreműködött a Zengő Együttes.

Tipp

Tagja voltál az egyetem valamelyik diákszervezetének? Alapíts neki egy csoportot, hogy a régi ismerősök is rátaláljanak, és közösen visszaemlékezhessetek a közös élményekre!

Csoportok

Tablóképek

Nincs az Ön évfolyamában más regisztrált felhasználó.

Üzenőfal

  • Szalai Attila: Magyar-történelem szakon végeztem 1984-ben.Hihetetlen, hogy szinte senki nincs, aki abban ...
  • Szalai Attila: Mindenkit üdvözlök, akik 1984-ben, vagy akörül végeztek.
  • Banyai Krisztina: Én senkit nem találok itt... Neha kapok egy üzenetet hogy ...

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.