Vissza az eseményekhez

Csukovits Enikő: Magyarországról és a magyarokról

Dátum: 2012. október 18. - 2012. október 25.

Helyszín: PTE Vargha Damján konferenciatermében (Ifjúság u. 6.) 18 óra

Kapcsolattartó neve: Fedeles Tamás

Kapcsolattartó e-mail címe: fedeles.tamas@pte.hu

Kapcsolattartó telefonszáma: +36-72/503-600/23517

Habár a Magyarországról, illetve a magyarokról az elmúlt évszázadok során kialakított kép régóta foglalkoztatja a kutatókat, és a téma szakadatlan népszerűségét számos forráspublikáció, tanulmány, könyv jelzi, a 19. század óta folyamatos érdeklődés ellenére sajátos módon a középkori Magyarország- képről nem készült összefoglaló feldolgozás. Az eddig született munkák általában csak egy-egy forrás, illetve forráscsoport közreadását és/vagy ismertetését tűzték ki célul, vagy csupán szemezgettek a feltárt forrásokból. Évek óta folytatott kutatómunkám során az eddigi kutatásoktól eltérően nem egy kiválasztott forrás, nem egy kiválasztott ország, nem egy szűkebb időszak magyar-képét akartam megismerni; a lehető legszélesebb körű forrásanyagra támaszkodva, a középkori Nyugat-Európa magyar-képéről igyekeztem minél teljesebb panorámát kapni. Előadásom a feltárt forrásokat két eltérő nézőpontból vizsgálja: először a középkori nyugat-európai magyar-kép megismeréséhez adatokat tartalmazó
forrásanyag áttekintésére kerül sor, majd néhány kiválasztott forrás részletes vizsgálatával négy kérdésre igyekszem választ adni: Milyen helyet foglalt el a magyar királyság a kontinens országainak hierarchiájában? Milyen kép élt a magyar királyokról, illetve a magyar királyi hatalom nagyságáról? Milyen harcértékű seregnek tekintették a magyar sereget? Milyen kép alakult ki a magyar népről, melyek voltak a legfontosabb magyarság-sztereotípiák? 

Tipp

Tagja voltál az egyetemen egy szakmai szervezetnek? Tölts ki adatlapodon, hogy miben tevékenykedtél, így barátaid könnyebben Rád találnak!

Csoportok

Tablóképek

Nincs az Ön évfolyamában más regisztrált felhasználó.

Üzenőfal

  • Szalai Attila: Magyar-történelem szakon végeztem 1984-ben.Hihetetlen, hogy szinte senki nincs, aki abban ...
  • Szalai Attila: Mindenkit üdvözlök, akik 1984-ben, vagy akörül végeztek.
  • Banyai Krisztina: Én senkit nem találok itt... Neha kapok egy üzenetet hogy ...

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt, amely hozzájárul az Európai Unió polgárai közötti
gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségének csökkentéséhez.